Икони Дърворезба

В тази категория има 23 продукта.

Показани са 1-23 от общо 23 артикул(а)

Иконописта е форма на изкуство, която преживява ренесанс в православието по целия свят. През последните 15 години сме свидетели на появата на редица невероятни икони с дърворезба. Първоначално релефите от дърво са били предпочитано изкуство за изящни занаятчийски изделия, като корици за книги, нагръдни кръстове, кръстове за процесии и олтари, саркофази и реликви, поради уникалното чувство за допир и дълготрайност.

Въпреки че повечето хора мислят, че иконите са само рисувани, съществува и много силна традиция на релефна дърворезба на икони. Най-старите познати икони са резбовани върху саркофази и дървени врати на църкви. Издълбаването на изображенията в дърво изисква голямо умение, а художествената им стойност остава непроменена във времето, тъй като иконите излъчват много топлина и запазват своята духовната сила.

С развитието на технологиите, изработката на икони с дърворезба, придобива нови измерения. Налице са условия за много по-бързо и по-точно пресъздаване на иконите, с детайли недостижими преди и от най-изявените майстори, запазвайки целия чар и красота на резбованата, дървена икона.

Дървото, което се използва, зависи отчасти от размера и предназначението. Буковото дърво е подходящо за много малки предмети. Друг вид дърво, които е подходящо за по-големи творби, е череша (наситено кафяво-червено), липа (светъл цвят и слабо изразена текстура) и дъб. Някои хора обичат дърворезбата да бъде боядисана и позлатена. Често срещани приложения на резбованите икони са надгробни кръстове и надгробни плочи, реликварии, диптихи или триптихи, иконни паравани,  и  икони, окачени и почитани точно както рисувани икони.

По-долу можете да откриете богато украсени икони дърворезба, изработени от нашите опитни майстори, като икони на Света Богородица, Исус Христос, Свети Мина и др. икони на светци.

Като алтернатива за украсата на Вашето жилище, предлагаме да видите и колекцията ни от сребърни икони и кехлибарени икони.

За хората, които държат декорацията им да бъде изработена лично от самите тях, предлагаме да разгледат и цялата гама от Икони за рисуване по номераГоблени за шиене - икони и Диамантени гоблени - икони.