Икони

В тази категория има 1703 продукта.

Показани са 1-24 от общо 1703 артикул(а)

Иконите напоследък привличат все по-голямо внимание в православния свят и именно заради това са окачествени като духовен феномен. Все повече християни оценяват иконите като общото християнско духовно наследство. Древните икони се възприемат като актуално откровение, мълчалив и красноречив проповедник, необходим на човек в динамичния, забързан свят.

Исторически факти за иконите и тяхното значение

Думата „икона“ произлиза от гръцкото „eikon“ ( „εικών“), което означава „образ“ или „портрет“. И въпреки че хората са изобразени на икони, това не са портрети в обичайния смисъл на думата, защото човек е представен в специална, трансформирана форма. Не всеки човек е достоен да бъде изобразен на иконата, а само този, когото наричаме светец - Исус Христос, Света Богородица, апостоли, пророци, мъченици. Често пъти на иконите са изобразени и ангели – ефирни духове, които са напълно различни от хората. Светът в иконите също е преобразен – това не е реалността около нас, а духовният свят, „Царството небесно“. Задачата на иконописеца е много трудна, защото той трябва да "изпише" (нарисува) нещо, което липсва или почти липсва в обичайното ни обкръжение.

На пръв поглед иконографският образ е необичаен: не е реалистичен, или по-скоро не е натуралистичен, а свръхестествен. Езикът на иконите е условен и дълбоко символичен, защото в иконичния образ ни се разкрива една различна реалност.

Според църковната традиция първобразa на иконите е образ на Исус Христос, създаден по време на неговия земен живот, или по-скоро появил се от само себе си, без никакви човешки усилия, поради което е получил името Неръкотворен образ (на гръцки Мандилион). Цар Абгар, владетелят на Едеса бидейки неизлечимо болен, чул за Исус Христос, който изцелява болни и възкресява мъртви и изпратил своя слуга в Йерусалим, за да покани Исус в Едеса. Но Христос не можел да остави възложената му работа и затова слугата се опитал да нарисува негов портрет, но не успял да направи това поради сиянието, излъчвано от лицето му. Тогава Исус поискал да му се донесе вода и чиста кърпа, измил лицето си и го подсушил с кърпа и веднага лицето му било изрисувано по чудотворен начин върху кърпата. Слугата донесъл този образ в Едеса и Абгар, почитайки образа, получил изцеление.

Не е известно друго художествено явление, което да е имало такова всеобхватно значение като иконите и нито една друга форма на изкуството не е направила толкова изключителен принос в социалния и културния живот като иконописното изкуство. От позицията на времето, съвремието се стреми да ​​оцени значението и ролята на иконата, дълбочината и широчината на нейното влияние върху църквата, държавата, социалния и личния живот на човека, върху неговия манталитет, върху формирането на неговите естетически възгледи и предпочитания.

Видове икони според техниката им на изработка

Древните художници са владеели и мозайката, и фреската, и темперната техника. Тези техники са били наследени от ранното християнство, но не всички от тях са съхранени до Средновековието. В по-късните векове иконописците започват да взаимодействат с все повече различни майстори занаятчии, като златари, дърводелци, майстори на стъклото, резбари, ювелири и така се раждат някои от най-незабравимите образци на иконографията. 

Съвремието налага и други, по-нови техники за изработка на икони, като най-изразените и популярни са:

Избор на подходящи икони за подарък според размери, видове, цени и предпочитания.

Когато иде реч за икони за подарък, имате наистина голям избор. Всички икони на света Богородица са универсален подарък, подходящ за всеки повод. Разбира се, ако става въпрос за кръщене, за предпочитане е икона на Богородица с младенеца. Други икони подходящи за подарък на кръщене са всички икони на светци, особено ако детето носи  името им или е закриляно от тях. Иконите на светци са подходящи и за подарък за рожден или имен ден, като тук светията може да бъде и покровител и пазител на професията, която упражнява получателя на иконата. За сватба, най-подходящи са икони на светото семейство или на Света Богородица, именно заради символиката си, а друг подходящ избор биха били всички икони на свети Мина. От друга страна, иконите на Свети Мина са подходящ избор и за подарък за нова къща. Друго универсално решение за подарък за всички поводи са иконите на Исус Христос - желан и предпочитан елемент от всеки християнски дом.

От към размери, нашия сайт за икони предлага богата гама, като се започне от подходящите за кръщене ангелчета или пък други малки икони за подарък и се стигне до богато украсените, пищни икони в големи размери. Тук всичко зависи от вашите очаквания, вкусове и предпочитания за икони, цени и размери.

Относно видовете икони, според техниката им на изработка, в зависимост и от повода: за по-малко официалните празници (рождени и именни дни), подходящи са рисуваните върху дърво икони или иконите с дърворезба. За по-официалните случай, за най-важните в живота на човек събития (кръщене, сватба, юбилей) и за най-почитаните официални гости и хората, които цените и уважавате по-подходящи  биха били сребърните икони. Ако пък искате да подарите икона излязла изпод собствените ви ръце - подходящи са както т.нар. диамантени гоблени икони и бродираните икони, така и комплектите икони за рисуване по номера.